Kwartierstaat

Bij een kwartierstaat wordt er vanaf een beginpersoon die geboren moet zijn tussen 1880 en 1910 gezocht naar zijn of haar ouders. Bij die gevonden ouder wordt er weer gezocht naar hun ouders en zo door.

In een kwartierstaat wordt er niet gezocht naar broers en zussen en verdere nakomelingen. Het gaat alleen om het vinden van voorouders in ALLE lijnen.

Het onderzoek beperkt zich in principe tot mensen die in de Nederlandse archieven te vinden zijn. Ik heb maar zeer beperkt toegang tot de buitenlandse archieven

 

In sommige stamboomprogramma’s kan de kwartierstaat als een waaier afgedrukt worden. Dit kan meestal in een halve cirkel, maar bij sommige programma’s ook als volledige cirkel

Deze twee afbeeldingen zijn gemaakt met het programma FamilyTreeMaker


Welke gegevens zoek ik bij het maken van een kwartierstaat:

  • Voornaam + doopnamen
  • Achternaam
  • Geboorte- of doopdatum + plaats
  • Trouwdatum + plaats
  • Overlijdens- of begraafdatum + plaats 

Welke andere  gegevens kan ik nog meer tegenkomen:

  • Beroepen
  • Militaire functies
  • Getuigen

Bij alle geboortes, huwelijke en overlijdens sinds de burgerlijke stand(1811) wordt geprobeerd de originele akte erbij te zoeken, deze zullen als afbeelding bewaard worden.


Kosten €500,-.

Hiervoor krijg je het volgende

  • zoekwerk + verwerking van de gevonden gegevens.
  • Een kwartierstaat met 32 personen* in de buitenste ring (totaal 63 personen)
  • Digitale afbeeldingen van de aktes sinds de burgerlijke stand
  • Stamboom op papier en/of digitaal

Wilt je dat ik het document voor je print, dan zullen de kosten hiervoor, voor jouw rekening zijn.

voorouders tot 1811

Een kwartierstaat met 32 personen in de buitenste ring bevat in totaal 63 personen. Deze oudste generatie is ongeveer geboren tussen 1780 en 1810 wanneer de beginpersoon geboren is rond 1880-1910.

Hierbij wordt er van uit gegaan dat er met twee beginpersonen gewerkt wordt zoals in de onderstaande afbeelding met geel is aangegeven.

Vanaf beide beginpersonen (je ouders of grootouders) wordt er minimaal 4 generaties verder gezocht (totaal dus 5).

 

Hoewel er sinds de burgerlijke stand bijna alles is opgeschreven qua geboortes, huwelijke en overlijdens kan het zijn dat je bepaalde gegevens niet kunt vinden en daardoor zelfs een ouders niet kunt vinden. Dit kan onder andere komen door dat archieven verloren zijn gegaan door bijvoorbeeld oorlogen of overstromingen.
*100% garantie dat ik een complete kwartierstaat van 5 generaties kan terug vinden is er dus nooit te geven.

aktes

Bij alle geboortes, huwelijken en overlijden sinds de burgerlijke stand in 1811 werd ingevoerd wordt geprobeerd de originele aktes te zoeken, deze zullen als afbeelding bewaard worden.

 

Er bestaat echter een kans dat de originele aktes niet meer te vinden zijn, maar dat we gegevens wel kunnen halen uit zogenaamde indexboeken of andere bronnen.

op papier of digitaal

Stamboom op 'papier'. Je hebt hierbij twee keuzes.

  1:   alle voorouders in de naamlijn uitgeschreven met daarbij geboorte-, trouw- en overlijdens gegevens.

LET OP: het programma waarmee ik werk ik Engels en dit document zal dus ook Engelstalig zijn.

  2:  een geprint (of PDF) versie van de stamboom. De stamboom kan op groot formaat aan de muur komen te hangen. het printwerk gebeurt op A4 formaat papier. Vervolgens kun je deze zelf aan elkaar plakken.

 

Digitale stamboom. Je hebt hierbij twee keuzes.

  1:  de stamboom wordt in een offline programma gemaakt. Let wel, om deze op je eigen computer te kunnen gebruiken moet je zelf een stamboomprogramma hebben dat met zogenaamde GEDCOM. bestanden werkt.

  2:   Je stamboom komt op een online site te staan. Hier zijn diverse site voor en de keuze is aan u zelf welke site u wilt gebruiken. De meeste van deze site kunnen ook omgaan met zogenaamde GEDCOM bestanden.